28 آبان 1402
238

طرح کاشت یک‌میلیارد اصله درخت طی برنامه ۴ ساله، با دو رویدار جدید وارد فاز نهایی شده است و به زودی رسما آغاز می‌شود.

ایران پاییز امسال سبز می‌شود

همشهری آنلاین - مجیدجباری: شهرهای ایران در آخرین فصل پاییز با آغاز رسمی طرح کاشت یک‌میلیارد اصله درخت در عرصه‌های طبیعی سبز می‌شود.اجرای این پویش ملی ۴ ساله که طی آن قرار است سالانه ۲۵۰ میلیون اصله نهال برای احیای جنگل‌ها و عرصه‌های طبیعی و همچنین کاهش انتشار کربن در محل‌های تعیین‌شده کاشته شود، با تفاهم‌نامه سازمان منابع طبیعی با وزارت کشور و همچنین ثبت اطلاعات نهالستان‌ها در سامانه نیمه هوشمند «ساتک» وارد فاز نهایی شده است.

عباسعلی نوبخت، معاون وزیر جهاد کشاورزی و ‌رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور دراین باره به همشهری‌آنلاین گفت: «اجرای طرح ملی کاشت یک میلیارد نهال در عرصه‌های طبیعی طبق برنامه‌ریزی‌ها پیش می‌رود.»

او افزود: «براساس تفاهم نامه‌ای که با وزارت کشور در راستای اجرای طرح های آبخیزداری و طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت منعقد شده، استانداران اجرای طرح های مذکور را پیگیری می‌کنند ودهیاری‌ها می توانند در راستای این طرح از ادارات منابع طبیعی نهال مورد نیاز را دریافت کنند. در این نهضت مردمی، فقط کاشت درخت مطرح نیست و احیای جنگل‌های تخریب‌شده در شمال و زاگرس و توسعه فعالیت‌های مرتع‌داری و بذرکاری هم در آن دیده شده است. همچنین گونه‌ درختانی که در اجرای طرح کاشت یک‌میلیارد اصله درخت پیش‌بینی شده متناسب با شرایط آب‌وهوایی و اقلیمی هر استان متفاوت است و سامانه ای برای رصد و پایش این طرح راه‌انداز شده است.»

پایش و رصد هوشمند نهال‌ها

مدیرکل دفتر مهندسی و مطالعات سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشورهم با اشاره به پویش مردمی کاشت یک میلیارد درخت، گفت: «سامانه ساتک در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور باهدف رصد، پایش تولید و کاشت نهال‌ها در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت طراحی و راه‌اندازی شده است و در مراحل اولیه ورود اطلاعات هستیم. در حال حاضرحاضر تمام اطلاعات پایه ۲۲۸ نهالستان منابع طبیعی مانند مساحت، مالکیت، امکانات و تجهیزات نهالستان‌ها در این سامانه به صورت مکان‌محور بارگذاری شده است.»

مهراج خائیز در گفت‌وگوبا همشهری آنلاین اضافه کرد: «تاکنون حدود ۴۰ درصد اطلاعات فرآیند نهال های تولید شده در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت شامل نوع گونه، تعداد نهال و شیوه کشت در سامانه تولید و کاشت درخت موسوم به «ساتک» ثبت شده است و اطلاعات فرآیند تولید نهال در تمام نهالستان‌های منابع طبیعی در کمتر از یک ماه آینده به طور کامل در سامانه ساتک ثبت و قابل رصد می‌شود. سامانه ساتک در حال حاضر نیمه‌هوشمند است و برای سال‌های آینده به طور کامل هوشمند خواهد شد.»

کاهش مصرف آب در نهالستان‌ها

او با بیان اینکه بررسی کاهش آب مصرفی نهال‌ها در نهالستان‌ها از دیگر قابلیت سامانه ساتک است، گفت: «پیگیری طرح هوشمندسازی نهالستان‌ها از سوی مرکز نوآوری و فناوری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به ما کمک می‌کند که فرآیند تولید نهال و موضوعات پیرامونی آن و مصرف آب را به طور کامل رصد و پایش کنیم. سامانه ساتک مکان‌محور است و تمام کارهایی که در نقطه مشخصی مانند تولید، حمل و کاشت نهال انجام می‌شود را به طور کامل رصد می‌کند. در حال حاضر ما اجازه دسترسی ۴۰۰ کاربر شامل کارشناسان و کارکنان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، مدیران نهالستان‌ها و ناظران شهرستانی و استانی را به این سامانه داده‌ایم.»

اینفوگرافیک | جزئیات جدید از کاشت یک میلیارد درخت در کشور | سهم هر استان چقدر است؟ | دو استان رکورددار با کاشت ۲۸۰ میلیون نهال

طرح کاشت یک‌میلیارد اصله درخت سال گذشته مطرح و از چندماه قبل کار کاشت نهال‌ به صورت ضربتی در بیش از ۴۵۰نهالستان دولتی و خصوصی آغاز شد. این نهضت ملی نگاه ویژه‌ای به مشارکت مردم دارد و بخش عمده‌ای از اجرای طرح کاشت یک‌میلیارد اصله درخت در کشور با کمک مردم به اجرا درمی‌آید.

در برنامه ۴ ساله اجرای کاشت یک میلیارد نهال در کشور سازمان های مختلف مشاکرت دارند که سهم سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در این بین بیش از سایر دستگاه‌هاست.

سهم سازمان‌ها و دستگاه‌ها در اجرای پویش ملی کاشت یک میلیارد اصله درخت:

  • ۳۰۰ میلیون اصله درخت: سهم منابع طبیعی
  • ۲۰۰ میلیون اصله درخت: سهم صاحبان صنایع چوب، ‌کاغذ و مشارکت مردم
  • ۱۰۰ میلیون اصله درخت: زارعان و صاحبان اراضی
  • ۷۵ میلیون اصله درخت: سهم شهرداری ها
  • ۴۰ میلیون اصله درخت: صاحبان صنایع
  • ۵۰ میلیون اصله درخت: بهره برداران معادن
  • ۵۰ میلیون اصله درخت: مجریان طرح های توسعه
  • ۵۰ میلیون اصله درخت: اوقاف
  • ۲۰ میلیون اصله درخت: بسیج سازندگی، هلال احمر و استانداری ها
  • ۳۵ میلیون اصله درخت: وزارتخانه‌های نفت و نیرو
  • ۲۰ میلیون اصله درخت: وزارت راه، ‌مسکن و شهرسازی
  • ۲.۵ میلیون اصله درخت: مشارکت مردم

https://gorganema.ir