10 بهمن 1402
168

افزایش نقش‌آفرینی تجار بومی در استان‌های مرزی گلستان ایران و بالکان‌آباد ترکمنستان برای جهش مبادلات مالی و بازآفرینی سطح تعاملات دو کشور به عنوان یکی از راهبردهای دولت، میانبُری مطمئن برای دست‌یابی به توسعه پایدار در گلستان است.

بازآفرینی تعاملات با ترکمنستان؛ میان‌بُری برای توسعه گلستان

خبرگزاری فارس- استان گلستان: گلستان برخلاف نام دل‌نشین خود از جمله استان‌های کم برخوردار و محروم کشور محسوب می‌شود که برای بهبود شرایط، به ویژه در حوزه اقتصاد و معیشت باید دولتمردان در پی شناسایی و بهره‌گیری از همه ظرفیت‌های آن باشند.

یکی از پتانسیل‌های مغفول گلستان که می‌تواند زمینه‌ساز تحول در این خطه شود، بهره‌گیری از موقعیت سرزمینی یا جغرافیای سیاسی آن است. همجواری با کشور ترکمنستان و برخورداری از حدود ۳۵۰ کیلومتر مرز زمینی و حدود ۲۵ کیلومتر مرز دریایی با این کشور از جمله ظرفیت‌های استان گلستان است که در صورت ترسیم ساز و کار مدون می‌تواند انقلابی شگرف در حوزه مباحث اقتصادی گلستان ایجاد کند.

کارشناسان بر این باور هستند که برخی پارامترها مانند تولید میلیون‌ها تن محصولات زراعی و باغی در گلستان و نیاز کشور ترکمنستان و سایر کشورهای مشترک المنافع به این تولیدات فرصت مغتنمی است تا زمینی رونق صادرات از مبدا گلستان فراهم شود.

*بی‌تدبیری در دولت گذشته

بی تدبیری و اتخاذ برخی سیاست‌های نابخردانه و نادرست در دولت گذشته در تعامل سیاسی و اقتصادی با کشور ترکمنستان سبب شد تا میزان تبادلات و تجارت با این کشور به حداقل ممکن برسد.

با روی کارآمدن دولت سیزدهم مقوله دیپلماسی اقتصادی با همسایگان به یکی از رویکردهای اصلی وزارت امور خارجه و دولت تبدیل شد و تلاش شد تا کدورت‌ها و جبهه‌گیری‌های بی‌ثمر طرفین (تهران- عشق آباد) در گذشته برطرف شود.

سفر چند باره روسای جمهور دو کشور به تهران و عشق آباد ثابت کرد که بهبود تعاملات سیاسی و البته اقتصادی بین دو کشور خارج از مباحث پوپولیستی و شعاری است و در این راستا عزم جدی وجود دارد.

امضای ده‌ها تفاهمنامه اجرایی بین دو کشور بیانگر آن است که روابط ایران و ترکمنستان چشم انداز روشن‌تری خواهد داشت و شاید در حوزه تبادلات اقتصادی بار دیگر شاهد عبور تبادلات تجاری سالیانه از مرز یک میلیارد دلار در سال باشیم.

*اشتراکات فرهنگی ارتباط ایران و ترکمنستان را تقویت می‌کند

فرماندار شهرستان مرزی گمیشان در این خصوص به خبرنگار فارس گفت: بهبود رویکردهای دیپلماتیک با کشورهای همسایه و به طور ویژه کشورهای CIS یکی از مهم‌ترین سیاست‌های مشهود دولت سیزدهم طی یکسال اخیر بوده که خوشبختانه بازخوردهای مثبتی را در پی داشته است.

امید سقلی افزود: مشترکات فرهنگی اهالی گلستان با کشورهای ترکمنستان ظرفیت ارزشمندی است که در دولت‌های گذشته از آن غفلت شده، در حالی که می‌تواند زمینه ساز فقرزدایی و اشتغال آفرینی و پویایی اقتصاد این سرزمین را فراهم کند.

وی ادامه داد: علاوه بر اراده مصم دولت سیزدهم در توسعه روابط با همسایگان شاهد عزم روز افزون مقامات سیاسی ترکمنستان هستیم که نویدبخش روزهای روشنی برای استان خواهد بود.

سقلی گفت: رفع برخی موانع موجود در منطقه اقتصادی اینچه‌برون و شتاب بخشیدن در احداث بازارچه و پایانه مرزی در مرز گمیشان ایران و حسنقلی ترکمنستان از جمله مباحثی است که می‌تواند سطح مبادلات را افزایش دهد.

*جهش در تعاملات با کشور‌های cis در دولت سیزدهم

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران هم در جلسه گفتگوی دولت و بخش خصوصی در گرگان گفت: استان گلستان با برخورداری از راه‌های سه گانه زمینی (جاده ای- ریلی)، هوایی و دریایی مستعد توسعه مناسبات همه جانبه با کشورهای همسایه به ویژه ترکمنستان است.

امیریوسفی ادامه داد: تاریخ روابط گلستان با کشورهای حاشیه دریای خزر از جمله ترکمنستان به فروپاشی شوروی و استقلال این کشور (1991م) برمی‌گردد.

وی بیان کرد: با وجود این‌که روابط سیاسی با ثبات و نسبتاً خوب و سودمند بین دو کشور ایران و ترکمنستان را شاهد بوده ایم اما در زمینه تجارت و انجام پروژه‌ها و معاملات ارزی، پیوسته روند یکنواختی بر روابط دو طرف حاکم نبوده است.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان با اشاره اراده جدی دولت سیزدهم برای تقویت تبادلات و همکاری ها با ترکمنستان، گفت: سفر اخیر روسای جمهور دو کشور به تهران و عشق‌آباد نشان داد که عزم کشور دوست و هم مرز برای توسعه تبادلات  اقتصادی - سیاسی بسیار جدی است.

*ترکمن‌ها ۳۷ درصد ساکنان گلستان هستند

استاندار گلستان هم در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در گرگان گفت: حدود ۳۷ درصد جمعیت استان را برادران و خواهران ترکمن‌ تشکیل می‌دهند، که بیانگر قرابت فرهنگی ما با ترکمنستان است و بر همین اساس باید در کنار تعاملات فرهنگی به سمت تعاملات اقتصادی با آن‌ها هم برویم.

علی‌محمد زنگانه افزود: وضعیت مطلوب پارامترهای امنیتی شرق خزر به نسبت سمت غرب، یک فرصت طلایی برای دو کشور خلق کرده تا در راستای کریدور شمال- جنوب بتوانیم از این مسیر به عنوان مرز صلح و دوستی استفاده کنیم.

وی ادامه داد: حل مشکلات تردد مسافری و تجارت چمدانی، ایجاد سرکنسولگری ترکمنستان در گرگان، حل مشکل صدور روادید تجار و بازرگانان ایرانی و گلستانی، تسریع در ایجاد بازارچه مرزی با اولویت اینچه‌برون، افزایش ساعات کاری گمرک کشور مقصد از خواسته‌هایی است که در کمیسیون مشترک گلستان‌ با استان بالکان‌آباد به تصویب رسیده و تسریع آن نیاز به پیگیری سفارت دارد.

به گزارش خبرگزاری فارس، زندگی حدود ۷۰۰ هزار ترکمن در گلستان و قرابت فرهنگی اجتماعی بین مردم دو کشور، قرار گرفتن ترکمنستان در دروازه ورودی ایران به کشورهای cis، تحولات سیاسی نظامی شرق اروپا (روسیه و اوکراین) و البته استمرار تحریم‌های ظالمانه علیه ایران از جمله مباحثی است که اهمیت احیا و بازآفرینی ارتباطات حسنه دو کشور ایران و ترکمنستان را افزایش می‌دهد، موضوعی که نقش استان‌های مرزی گلستان در ایران و بالکان آباد در ترکمنستان جایگاه ویژه‌ای دارد.

حضور هیئت‌های تجاری استان‌های مرزی دو کشور نویدبخش شتاب‌گیری تعاملات دوسویه ایران و ترکمنستان است. همچنین تصویب و اجرایی شدن منطقه آزاد تجاری می‌تواند بهره‌مندی گلستان را از موقعیت ژئوپلیتیکی خود دوچندان کند و افزایش سهم گلستان در سبد نهایی صادرات ایران به ترکمنستان را روز به روز افزایش دهد.

پایان پیام/83026


https://gorganema.ir