در سالهای اخیر جمعیت سگهای بلاصاحب در شهرها و روستاها افزایش زیادی یافته و آنطور که مسئولان تخمین میزنند تنها در شهرهای استان جمعیت سگهای بلاصاحب یا همان ولگرد چیزی بیش از 40 هزار قلاده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، افزایش جمعیت سگهای بلاصاحب نه فقط در روستاها بلکه در شهرها به یک معضل جدی تبدیل شده است. موضوعی که علاوه بر پیامدهای سوء بهداشتی و آسیب به محیط زیست، خطرات ناشی از سگ گزیدگی و افزایش بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان و به ویژه بیماری مرگبار هاری را افزایش داده است.
براساس مستندات اداره بیماریهای مشترک انسان و حیوان وزارت بهداشت در ایران تنها در سال 1401، 320 هزار و 11 مورد حیوانگزیدگی ثبت شده که نزدیک به 81 درصد این آمار مربوط به سگها است.
افزایش جمعیت سگهای ولگرد یا همان بلاصاحب و حضور آنها در کوچهها و خیابانها شهر، آرامش را مردم سلب کرده و به یکی از دغدغههای جدی شهروندان تبدیل شده است. تا جاییکه تیرماه امسال رئیس دستگاه قضایی استان ضمن انتقاد از افزایش قابل توجه جمعیت سگهای ولگرد برای جمعآوری این حیوانات به دستگاههای متولی تذکرات جدی داد.
حیدر آسیابی تأکید کرده بود که دادستانی استان پیگیری موضوع جمعآوری سگهای ولگرد را از شهرها تا رسیدن به نقطه مطلوب ادامه خواهد داد.
رئیس کل دادگستری گلستان این هشدار را هم داده بود که سگگردانی بهویژه سگهای خطرناک که صاحب آن قادر به نگهداریاش نیست، جرم تلقی میشود و با متخلفان قاطعانه برخورد خواهد شد.
با وجود این تذکرات و اقداماتی که شهرداریها برای جمع آوری سگهای ولگرد انجام میدهند اما جمعیت این سگهای بلاصاحب همچنان در حال افزایش است و این امر نشان میدهد نبود قانون جامع در این زمینه میتواند انفجار جمعیت سگهای ولگرد و وقوع فاجعههای انسانی را به دنبال داشته باشد.
براساس آمارهای مرکز بهداشت استان گلستان سال گذشته بیش از 18 هزار گزش در استان گلستان گزارش شده که از این تعداد، 10 هزار و 497 گزش مربوط به سگ صاحبدار و سه هزار و 60 مورد مربوط به سگ ولگرد بوده است. در سه ماه نخست امسال نیز پنج هزار و 733 نفر در استان دچار گزش شدند که اکثر این گزشها توسط سگها انجام شده است. همچنین سالانه 400 میلیارد ریال اعتبار برای واکسیناسیون هزینه میشود که هزینه هنگفتی را بر روی دست حوزه درمان میگذارد.
مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری گلستان معتقد است در ماههای اخیر جمعیت سگهای ولگرد در سطح معابر شهری از جمله در گرگان کمتر شده و به همه شهرداریها تأکید شده تا مرکزی را برای جمعآوری و نگهداری سگهای بلاصاحب ایجاد کنند.
سیدمحسن حسینی به موضوع غذادهی به سگهای ولگرد و همچنین مواضع و حمایتهای کورکورانه برخی افراد در پوشش مدافع حیوانات هم انتقاد کرد و گفته که افزایش جمعیت سگهای بلاصاحب آرامش و آسایش شهروندان را سلب کرده و آسیب جدی هم برای محیط زیست و سلامت جامعه در پی دارد.
طبق گفتههای مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری گلستان عقیمسازی هر قلاده سگ به 30 میلیون ریال هزینه نیاز دارد. با این وجود شهرداریها تلاش خود را برای عقیم سازی این حیوانات انجام میدهند.
این در حالی است که کارشناسان و صاحب نظران در این حوزه معتقدند عقیم سازی تنها در شرایطی موثر خواهد بود که بیش 70 تا 80 درصد سگهای بلاصاحب عقیم شوند.
او با بیان اینکه پناهگاه استاندارد برای نگهداری سگهای ولگرد در استان وجود ندارد، گفت: مرکزی که در گرگان ایجاد شده بزرگترین مرکز در استان است. در حال حاضر مراکز یا همان پناهگاههای موقت را در شهرهای گرگان، گنبد و علی آبادکتول داریم و در سایر شهرها نیز قرار شده تا پایان سال یک مرکز برای این کار احداث کنند و شهرهای کوچکتر نیز با شهرداریهای همجوار و بزرگتر برای نگهداری سگهای ولگرد قرارداد ببندند.
پناهگاه سگهای بلاصاحب در گرگان ظرفیتی حدود 300 قلاده دارد و جمع آوری، نگهداری، عقیم سازی و غذادهی آنها سالانه چند صد میلیون تومان خرج روی دست شهرداری میگذارد.
شهردار گرگان با اشاره به تشکیل اکیپهای متعدد برای جمع آوری سگهای ولگرد از سطح معابر شهر اظهارکرد: در حال حاضر در پناهگاه سگهای بلاصاحب در گرگان بیش از 150 قلاده سگ نگهداری میشود.
سیدمحمدرضا سیدالنگی با اشاره به هزینههای بالای عقیم سازی سگهای بدون صاحب گفته برای هر عقیم سازی حدود 30 میلیون ریال اعتبار هزینه میشود. در کنار آن موضوع غذادهی و واکسیناسیون سگهای بلاصاحب نیز در حال انجام است و هزینههای خاص به خود را دارد.
وی بیان کرد: سال گذشته 817 قلاده سگ به پناهگاه سگهای بلاصاحب شهر گرگان آورده شد که 143 قلاده از آنها عقیم سازی و 109 قلاده نیز به اشخاص واگذار شدند. ضمن اینکه 505 قلاده نیز رهاسازی شده است.
شهردار گرگان با اشاره به آمارهای 4 ماه ابتدایی امسال نیز گفته که یکهزار و 25 قلاده ورودی سگهای بلاصاحب به این مرکز بوده که 147 قلاده از آنها عقیم سازی و 746 قلاده رهاسازی شدند. از این تعداد 57 قلاده نیز به افراد واگذار شدهاند.
با وجود افزایش جمع آوری سگهای بلاصاحب از سطح شهر در 4 ماهه ابتدایی امسال در مقایسه با کل سال گذشته، اما باز هم شاهد جولان سگهای ولگرد در برخی مناطق شهر هستیم که شهردار گرگان در این باره گفته که متأسفانه گزارشهایی از رهاسازی سگهای بلاصاحب روستاها و حتی برخی شهرها در گرگان داریم که نیاز است برای مقابله با افزایش جمعیت این حیوانات همه دست به کار شوند و اعتبارات ملی نیز به این امر اختصاص یابد.
انتهای پیام/582/.