رئیس مجلس در جلسه شورای برنامهریزی استان گلستان آمارهایی وحشتناک از انواع ناترازیها و مشکلات مدیریتی از جمله بی خاصیت بودن حدود 4 هزار کیلومتر خط ریلی در کشور و هدر رفت روزانه معادل 3 میلیون بشکه نفت مطرح کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، محمدباقر قالیباف عصر امروز در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان گلستان اظهار کرد: خداوند را شاکرم که در این سفر سه روزه در خدمت مردم پرتلاش استان گلستان هستیم و در دفاع مقدس شاهد بودم که چگونه درخشیدند و خون رنگینشان در دشتهای گرم خوزستان و هوای سرد ارتفاعات شیخ محمد به زمین ریخت اما در مقابل دشمن سر خم نکردند. به مادران، پدران و فرزندان این سرزمین درود می فرستیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امروز در جنگ اقتصادی قرار داریم، گفت: باید با نگاه دفاع مقدس در این جنگ بایستیم. اگر نیاز است آبرو بگذاریم، وقت بگذاریم، تلاش و محبت کنیم تا از برکاتی که خداوند به ما داده است بهره مند شویم. این استان نگارستان است و امروز همه ما در قبال مسائل و مشکلات آن مسئول هستیم. اگر اشکالی هست باید بپذیریم که این اشکال از ما است و راه چاره عوض کردن نگاه ما به موضوعات است. وقتی رویکردی اشتباه است هرچقدر جلو هم برویم باز هم مشکلات باقی خواهد ماند.
وی با بیان اینکه سرزمین گلستان و ظرفیتهای آن را میشناسم، افزود: این استان در کنار دریا قرار دارد که مزیت بزرگی است که خیلی از استانهای دیگر این مزیت را ندارند. همچنین گلستان استانی مرزی است و این فرصت برای توسعه تبادلات با آسیای میانه و دسترسی به کشورهای مهم و اساسی مانند چین و روسیه دسترسی فراهم است.
قالیباف کشاورزی استان گلستان یک فرصت بزرگ دانست و خاطرنشان کرد: بیش از 700 هزار هکتار زمین کشاورزی در این استان وجود دارد و اینها نعمت است. در دانههای روغنی و گندم جزو رتبه های اول و دوم هستید و ظرفیتهای کم نظیر دیگری هم در بخش کشاورزی وجود دارد. سخت است که بپذیریم در چنین شرایطی، گلستان در شاخص فقر رتبه چهارم را دارد.
وی با انتقاد از برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی در این استان گفت: در استفاده از آب 90 تا 95 درصد آب این استان از آبهای زیرزمینی است که خسارت بزرگی خواهد بود. در منطقهای از این استان یک سد ساخته شده که هنوز در حوضچه آبگیر آن مردم زندگی میکنند و باید آنها را جابه جا کنیم. در طرف دیگر سدی دیگر را نساختیم و 20 سال است که مردم را محروم از امکانات آب و برق و گاز کردیم و اینها غلط است. یک جا سد نساختیم مردم را بیزندگی کردیم و جایی سد ساختیم آبگیری نمیکنیم چون مردم هنوز در حوضچه سد هستند. این اتفاقات را بنده، شما و امثال ما که هنوز هستند، ایجاد کردیم.
رئیس مجلس با اشاره به بازدید امروز خود از نیروگاه علی آبادکتول گفت: در این استان مانند همه جای کشور ناترازی انرژی داریم. در نیروگاه علی آبادکتول 550 مگاوات ناترازی انرژی داریم. فرصتهای آشوراده فرصتهای خلیج گرگان و میانکاله نیز از مزیتهای بزرگ این منطقه است که اگر همین طور غفلت کنیم خطرش به مراتب بیشتر از دریاچه ارومیه خواهد بود.
وی ادامه داد: امسال درآمدی که از استان به خزانه دولت ریخته شده 1.6 برابر آن را در بودجه 1404 به این استان برگرداندیم که در بودجه این استان سابقه ندارد. از همه جلسات بودجه فقط کمتر از یکساعت آن را در صحن حضور نداشتم چون این مسئله بسیار مهم است. اگر همه این بودجه را خرج کنید تحولی در این استان رخ نمیدهد حتی اگر سه برابر هم شود اتفاقی نمیافتد. باید در استان همه به یک فهم و درک مشترک برسید و این نباید خارج از برنامه کلان کشور باشد بلکه باید در مسیر تحقق همان سیاستهای مصوب ابلاغی و برنامه هفتم باشد.
وی گفت: باید فرصتهایی را در استان پیدا کنیم که برای ما خلق فرصت و ارزش آفرینی کند نه اینکه با بودجه دولتی کار کنیم. همه میدانیم با ادامه این شرایط که به چه روزگاری گرفتار میشویم. یکی از پیشرانهای برنامه هفتم دریامحوری است. این استان در سطح بندی موضوعاتی دارد که اگر حل شود همه استان از آن برخوردار میشوند اگر هرکسی شهر و بخش خود را دنبال کند، موضوعات و مشکلات باقی خواهد ماند. این استان موضوعاتی دارد که ملی و فراملی است. باید ظرفیتهای کشور را در برنامه هفتم از جمله اقتصاد دریاپایه به این استان بیاورید تا هم استان و هم کشور از آن بهره ببرد.
قالیباف به علاج بخشی خلیج گرگان و عواقب وحشتناک خشکی این پهنه آبی اشاره کرد و گفت: اگر از این نعمت خدادای استفاده نکنیم اینجا خشک و تبدیل به شوره زار خواهد شد و با وزش باد، نمکزارها را در اراضی کشاورزی مستقر خواهد کرد. الان با کمترین هزینه و در کوتاه ترین زمان میتوانیم این اکوسیستم را حفظ کنیم اما اگر غفلت شود تبدیل به تهدیدی بزرگ خواهد شد.
وی با بیان اینکه تکمیل کریدورها از پیشرانهای هشتگانه برنامه هفتم است، گفت: مسیر ریلی و جادهای در استان گلستان در اولویت است. برای برقی کردن مسیر اینچه برون اعتبار و سرمایه گذاری خارجی پیش بینی شد اما چند سال است که بلاتکلیف مانده، شاید دستهای پنهانی وجود دارد که ما فقط حرف بزنیم و مدیران جابه جا شوند و باز ما همینطور حرف بزنیم.
وی با انتقاد از برخی مشکلات مدیریتی گفت: برخی اشکالات از نبود امکانات نیست، این ناترازی قبل از اینکه ناترازی انرژی باشد ناترازی مدیریتی است و یک شبه و یکساله اتفاق نیفتاده و روندی بر آن حاکم بوده است. در وزارت راه حدود 14 هزار کیلومتر ریل راه آهن داریم که حداقل 25 درصد این حجم از ریل ما بیخاصیت است و آوردهای نه از نظر مسافری و باری برای کشور ندارد و معلوم نیست این سه ، چهار هزار کیلومتر را چرا کشیدیم.اگر می خواهیم کریدور شمال جنوب کامل شود نیازمند همان 3، 4 هزار کیلومتر هستیم.
صنایع تکمیلی در اینجا به آن نیازمتد هستیم و باید دنبال کنیم تا ارزش افزوده قابل توجهی را فراهم کند. برخی فرصت های تجاری بزرگی را در منطقه آزاد اینچه برون دارید که باید روی آنها متمرکز شویم. ناترازی آب و آب های سطحی را باید به سرعت به آنها توجه کنیم و کارها را پیش ببریم.
وی با بیان اینکه یکی از موضوعات مهم در جلسات سران قوا مسئله ناترازی انرژی در کشور است، گفت: در جلسات سران سه قوه به طور مرتب درباره ناترازی انرژی بحث میکنیم که امروز به آسیب جدی در کشور تبدیل شده است. براساس سیاستهای کلان و ماده 46 قانون ناترازی، هر لحظه تأخیر در اجرای این قانون موضوع را پیچیدهتر و مشکلتر میکند. هم در مجلس، دولت و مردم باید این موضوع را در اولویت قرار دهیم و اصلاحات برای رفع ناترازی انرژی نیز باید اول از سمت تقاضا انجام شود. باید به سمتی برویم که به مصرف توجه کنیم. اگر فکری نکنیم از مشکلات جدی ما خواهد بود و مجبوریم در زمستان گاز قطع شود و در تابستان هم مردم باید کولرها را خاموش کنند. سرجمع حدود 3 میلون بشکه در روز انرژی هدر میدهیم که این رقم در سال بیش از 100 میلیارد دلار است. این از نکاتی است که در مجلس و دولت همه باید توجه و به هم کمک کنیم. ناترازی انرژی الان برای ما تهدید است اما تردید نکنید که در صورت رفع این ناترازی، این مسئله به بزرگترین اهرم برای پیشرفت کشور و دور زدن و خنثی سازی تحریم تبدیل خواهد شد و آثار آن را ماه به ماه خواهید دید.
رئیس مجلس از سیستم اداری کشور هم گلایه کرد و گفت: متأسفانه سیستم اداری به نحوی است که فکر میکنیم با بودجه دولتی اتفاقی میافتد اما اینگونه نیست. در هر جمعی که میرویم همه حرف از تسهیلات بانکی میزنند اما چرا از سرمایههای مردم که در صندوق امانت بانک هاست و عمدتا طلا و ارز است غفلت شده است. یک سال از ابلاغ قانون نظام تأمین مالی میگذرد، در این قانون فرصت هایی گذاشته و نهادسازیهایی پیش بینی کرده که هم ما و هم مردم می توانند انجام دهند.
انتهای پیام/