سال 97 « تاجمحمد باشقره» یکی از محیط بانان پارک ملی گلستان در درگیری با شکارچیان غیرمجاز جان خود را از دست داد اما حالا یکی از همان شکارچیان غیرمجاز که از متهمان پرونده شهادت این محیط بان بود، بار دیگر در پارک ملی دستگیر شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، 25 تیرماه 1397، درگیری مسلحانه میان گروهی شکارچی غیرمجاز و محیطبانان در پارک ملی گلستان رخ داد که منجر به شهادت تاجمحمد باشقره و زخمی شدن دو محیطبان دیگر شد. چهار نفر بازداشت شدند اما روند رسیدگی قضایی پرابهام و طولانی بود؛ دو نفر در همان روزهای ابتدایی آزاد شدند و روند رسیدگی به پرونده، همچنان با ابهامات زیادی روبه رو بود و آخرین خبرها ( سال 1401) حاکی از آزادی دو مظنون اصلی این پرونده با قید وثیقه بود.
این در حالی است که دو متهم با وجود اسلحههای یکسان ( ساچمهزنی) و اعترافات متناقض، تغییر اسلحه برای گمراه کردن ماموران و شهادت برخی شاهدان، ابعاد رونده شهادت محیط بان باشقره را پیچیدهتر کرده بودند.
آمار رسمی نشان میدهد که بین سالهای 1390 تا 1400، بیش از 30 محیطبان در حین انجام وظیفه در سراسر ایران جان خود را از دست دادهاند که حدود 60 درصد این موارد به درگیری مسلحانه با شکارچیان غیرمجاز مربوط بوده است.
از سوی دیگر بررسیها حاکی از آن است که بیش از 70 درصد محیطبانان از نداشتن تجهیزات حفاظتی کافی مانند سلاح گرم، جلیقه ضدگلوله و سیستمهای ارتباطی شکایت دارند. به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، میزان برخورد قضایی مؤثر با متخلفان شکار غیرمجاز کمتر از 40 درصد است و بسیاری از پروندهها به دلیل نقص مدارک، کمبود تخصص قضایی و طولانی بودن روند دادرسی به نتیجه نرسیدهاند.
مجازاتهایی که بازدارنده نیست
بر اساس ماده 10 قانون شکار و صید، حداکثر مجازات برای شکار غیرمجاز یک سال حبس و جریمه نقدی است که در عمل موجب بازدارندگی کافی نمیشود. از سوی دیگر ضعف حمایت از محیطبانان نیز موضوعی کاملا مشهود است. آمارها نشان میدهد تنها حدود 30 درصد محیطبانان از حمایت حقوقی کامل برخوردارند و این موضوع باعث کاهش انگیزه و امنیت شغلی آنها شده است.
کمبود امکانات و آموزش از دیگر نکاتی است که میتوان به آن به عنوان مشکلات و آسیبهای جدی در حوزه فعالیت محیطبانن اشاره کرد. براساس برخی گزارشها در رسانههای مختلف تنها 20 درصد نیروهای حفاظتی در مناطق حفاظت شده به تجهیزات پیشرفته نظیر دوربینهای حرارتی و سامانههای ارتباطی مجهز هستند.
تعداد محیط بانان در کشور از جمله استان گلستان با محدودههایی که باید تحت حفاظت قرار بگیرد، همخوانی ندارد. این موضوع کار حفاظت را با مشکلات زیادی مواجه کرده و میکند تا جایی که افزایش تخریب اکوسیستمهای حساس به دلیل کاهش امنیت محیطبانان و افزایش شکار غیرمجاز، مسئلهای غیرقابل انکار است.
روندهای طولانی و بعضا پرابهام در رسیدگی به پروندههایی مانند شهادت محیط بان باشقره و تهدید امنیت شغلی و روانی محیطبانان و موارد دیگر موضوعاتی است که باید مسئولان نسبت به آنها دغدغهمند باشند.
دستگیری دوباره یکی از متهمان شهادت محیط بان باشقره پس از چند سال
خبر دستگیری یکی از شکارچیان سابقهدار و متهم اصلی پرونده شهادت شهید باشقره، توسط رئیس پارک ملی گلستان، احمد رادمان، بار دیگر توجهها را به این پرونده جلب کرد. این متهم که در تعقیب و گریز با مأموران بازداشت شد، حامل سلاح غیرمجاز و ادوات شکار بود. با وجود این، سالها پس از وقوع حادثه، هنوز سوالات بسیاری درباره روند رسیدگی و چرایی تعلل در مجازات متخلفان یا دستکم بازدارنده نبودن مجازاتها بیپاسخ مانده است.
رئیس پارک ملی گلستان گفته است مأموران اجرایی پارک ملی گلستان طبق روال گشت و کنترلهای شبانهروزی خود روز گذشته ( سه شنبه) در حین گشت زنی به یک دستگاه موتورسیکلت برخورد کردند که پس از شنیدن فرمان ایست مأموران اقدام به فرار کرده، اما پس از تعقیب و گریز ماموران موفق به دستگیری وی شدند.
به گفته رادمان فرد متخلف دستگیر شده از شکارچیان سابقهدار پارک ملی گلستان بوده که در درگیری و شهادت محیطبان شهید تاج محمد باشقره یکی از متهمان پرونده بوده است.
از متخلف یک دستگاه موتورسیکلت فاقد پلاک و قاچاق، یک قبضه سلاح شکاری دولول روی هم چیفسان غیرمجاز، تعداد 13 عدد فشنگ غیر مجاز چهار پاره و سایر ادوات شکار کشف و ضبط شد. این فرد جهت سیر مراحل قانونی تحویل مراجع قضایی شد.
انتهای پیام/.