سرمایه گذاری دولت، تسهیل صدور مجوزها، گسترش پهنه های تولیدی و افزایش سهم بری بومیان از منافع آبزی پروری از جمله رویکردها ارزشمند دولت سیزدهم در اقتصاددریامحور و پویایی بخش شیلات در گلستان بوده که با اقبال بسیاری مواجه شده است.
خبرگزاری فارس- گروه استانها: استان گلستان به سبب شرایط خاص جغرافیایی و اقلیمی در زمره استانهای برخوردار از مواهب مختلف خدادادی قلمداد میشود؛ جنگل، مرتع، کوه، رودخانه و دریا همه بخشی از پهنه سرزمینی گلستان را تشکیل میدهند.
وجود حدود ۱۳۰ کیلومتر نوار ساحلی و همجواری با دریای خزر و خلیج گرگان، برخورداری از چند رودخانه دائمی مانند اترک، قرهسو و گرگانرود، وجود دهها پهنه تالابی و سازههای آبی گسترده، صدها چشمه پر آب و خروشان و هزاران حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق بخشی از مزیتهای استان گلستان است که در دولتهای گذشته توجه چندانی به آنها نشده بود اما در دولت سیزدهم شرایط تغییر کرده است.
در دور نخست سفر آیت الله رئیسی به گلستان که در اسفند ۱۴۰۰ انجام شد، بر اقتصاد دریامحور تأکید و رقمی معادل ۱۲ هزار میلیارد ریال در حوزه شیلات با تمرکز بر توسعه زیرساختهای میگو و ماهیان خاویاری اختصاص یافت.
استان گلستان طی دو سال اخیر به یکی از استانهای برتر و پیشرو در پرورش انواع ماهیان آبزی و میگو تبدیل شده و همه فعالان اقتصادی و کارشناسان بر این امر صحه می گذارند. تکمیل چرخه تولید تا فرآوری و افزایش واحدهای تولیدی از جمله موارد موید این موضوع بوده که به صورت جدی در دستور کار دولت قرار گرفته است.
*ترسیم ساز و کار برای ارتقاء سهم بری ساحل نشینان
پروژههای عظیم سرمایهگذاری در بخش پرورش آبزیان به ویژه میگو از جمله رویکردهای قابل تحسین و پر اقبال دولت سیزدهم است که نقش آوری و بهرهوری مالی ساحل نشینان را در بخش شیلات افزایش داده است.
یکی از راهبردهای ارزشمند دولت جهادی و مردمی آیت الله رئیسی در بخش شیلات، تلاش برای افزایش سطح مزارع پرورش میگوی گمیشان است که با تعریض و تعمیق کانالهای آبرسان امکان استفاده از هزاران هکتار مراتع لمیزرع حاشیه سواحل خزر برای پرورش میگو را فراهم کرده است.
*پرورش ماهی در قفس
قربان محمد قرنجیک، یکی از ماهیگیران گمیشانی در این خصوص به خبرنگار فارس گفت: چند سالی است که صیادی در دریای خزر به هیچ وجه منفعت اقتصادی مناسبی برای ماهیگیران ندارد؛ دریای خزر از ماهی و آبزیان خالی شده است.
وی افزود: حدود یک سال گذشته با ایجاد تعاونی متشکل از همکاران ماهیگیر، در پی راه اندازی پرورش ماهی در قفس در داخل دریای خزر بودیم و تسهیلات دریافت کردیم.
قرنجیک ادامه داد: در ماههای گذشته در مصب گرگانرود و در محدوده خواجه نفس گمیشان موفق شدیم قفسها را به داخل دریا منتقل کنیم، موضوعی که به سبب لایروبی رودخانه گرگانرود توسط دولت هزینه بسیار کمی به ما تحمیل کرد.
این شهروند گمیشانی گفت: در سابق پرورش دهندگان ماهی در قفس در سالهای قبل باید ادوات خود را از استان مازندران به دریا منتقل میکردند که هزینههای زیادی به آنها تحمیل میشد.
وی اضافه کرد: خوشبختانه در کنار تسهیلات بانکی، در بخش مجوز هم با مشکل خاصی مواجه نشدیم در حالی که در سالهای گذشته این فرایند چند سال به طول میانجامید.
قرنجیک گفت: در کنار توسعه پرورش ماهی در قفس خوشبختانه در سایت میگو هم تولید افزایش داشته و بسیاری از افراد میانسال و یا زنان در بخش بستهبندی و فراوری مشغول شدهاند.
وی ابراز امیدواری کرد که با تلاشهای دولت سیزدهم شاهد شکوفایی در حوزه شیلات و آبزی پروری در گمیشان باشیم و میزان بیکاری در این منطقه روز به روز کمتر شود.
*افزایش تولید آبزیان
فرماندار گمیشان هم به خبرنگار فارس گفت: امسال از مجموع هزار و 500 هکتار استخر پرورشی حدود سه هزار و 700 تن میگو استحصال شده که نسبت به سال گذشته ۷۰۰ تن افزایش نشان می دهد.
امید سقلی افزود: با حمایتهای دولت سیزدهم تحول خوبی در حوزه پرورشی میگو ایجاد شده است؛ فعالیت های تولیدی در مجتمع میگو گمیشان موجب اشتغال سه ماهه حدود دو هزار و 500 نفر از اهالی می شود.
وی ادامه داد: با عنایت به تاکیدات ویژه استاندار و بر اساس مصوبات ستاد میگوی گمیشان ۱۸ لاگون (مزرعه) نیمه تمام که سرمایهگذاران آن تعهدات خود را انجام نداده بودند خلع ید خواهد شد و زمینه واگذاری آن به بومیان تسهیل میشود.
سقلی افزود: براساس برنامه در فاز دوم ۶۰۰۰ هکتاری که بزودی عملیات اجرایی ان آغاز میشود قرار بر آن است بخش زیادی از مزارع در اختیار بومیان قرار بگیرد.
*1260 میلیارد ریال پروژه در سفر رئیس جمهور
مدیرکل شیلات گلستان هم در خصوص پروژههای سفر به خبرنگار فارس گفت: در سفر دوم ریاست جمهور به گلستان شاهد آغاز عملیات اجرایی و بهرهبرداری چند پروژه شیلاتی به ارزش هزار و ۲۶۰ میلیارد ریال خواهیم بود.
اسماعیل جباری ادامه داد: در این سفر کانال آبرسان مجتمع میگوی گمیشان با اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریال و جاده بین مزارع و استخرهای فاز یک پرورش میگو با ۶۰ میلیارد ریال به بهرهبرداری میرسد.
وی افزود: با استفاده از تسهیلات بانکی پروژه خاویاری سد کبودوال علی آباد کتول به ظرفیت تولید ۲۵۰ تن گوشت ماهی خاویاری و هفت تن خاویار کلنگ زنی خواهد شد.
* کلنگزنی 2 مرکز فرآوری میگو
به گفته جباری بالغ بر هزار میلیارد ریال در فاز نخست این پروژه سرمایهگذاری خواهد شد.
مدیرکل شیلات گلستان ادامه داد: در سفر ریاست جمهور به گلستان دو مرکز فرآوری میگو با ظرفیت فراوری هر واحد دو هزار تن کلنگ زنی می شود که مجموعاً هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری در آن انجام خواهد شد.
جباری گفت: در حال حاضر ۷۰ قفس در دریای خزر مستقر هستند که عملیات پرورش و برداشت ماهی در ۳۰ قفس در حال انجام است و براساس برنامه تولید ماهی در قفس در استان گلستان به هزار تن خواهد رسید.
به گزارش خبرگزاری فارس، بسیاری از فعالان حوزه آبزی پروری و شیلات بر این باور هستند که با سرمایهگذاری اخیر ۱۲۶ میلیارد تومانی دولت در این بخشی از دغدغههای فعالان این حوزه برطرف خواهد شد.
جدیت حاکمیت و دولت در استفاده حداکثری از مواهب خدادادی در حوزه شیلات، میتواند مسیر دستیابی گلستان به توسعه و پیشرفت پایدار را کوتاهتر کند.
پایان پیام/83026