01 اسفند 1403
7

کاهش محسوس ذخیر آبی سدهای گلستان از 23.8 درصد به 16.1 درصد در پایان بهمن ماه سال جاری و خشکی سدهای کرند، شهید ایمری و شهید قربانی در کنار کاهش ذخیره آبی سدهای استان در حوضه‌های آبریز، هشداری تلخ برای مردم این استان است.

زنگ خطر تشنگی در گلستان به صدا درآمد/ ۳ سد مهم خشک شد
- اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، چند سالی است که به دلیل تغییرات اقلیمی، رژیم بارش‌ها تغییر کرده و خشکسالی فشارش را بر گلوی گلستان بیشتر و بیشتر کرده است. تا جایی که این خشکسالی علاوه بر کاهش ذخیره آبخوان‌های استان، خسارت‌های زیادی را هم به بخش کشاورزی تحمیل کرده و تأمین آب شرب را نیز در این استان با چالش‌های جدی مواجه کرده است.

حدود 97 درصد آب شرب شهرها و روستاهای گلستان از طریق منابع زیرزمینی تأمین می‌شود و کاهش بارش‌ها و میزان ذخیره آبخوان‌ها شرایط را بغرنج‌تر می‌کند و گلستان چون سدی برای تأمین آب شرب ندارد بیشتر از هر استان دیگری در خصوص تأمین آب شرب با مشکل رو به رو است.

از سوی دیگر برداشت‌های بی رویه از چاه‌های مجاز و غیرمجاز نیز برخی از حوادث مانند فرونشست‌ها را تشدید کرده است و آنطور که مرکز زمین شناسی ایران می‌گوید نرخ فرونشست در استان گلستان بالاتر از برخی استان‌های بحرانی از جمله اصفهان است.

علاوه بر این تهدیدات، خشکسالی‌های مکرر و پی در پی سبب شده تا بخش کشاورزی که پایه اقتصادی گلستان بر روی آن بنا نهاده شده است نیز با مشکلات و خسارت‌های فراوان مواجه شود تا جاییکه رئیس سازمان جهادکشاورزی این استان بدون آنکه آماری از سطح زیرکشت دهد، می گوید حدود 470 هزار هکتار سطح سبز محصولات پاییزه در این استان است که البته این سطح بیشتر بوده اما به دلیل خشکسالی و کمبود بارش‌ها در سال زراعی جاری، کاهش محسوسی یافته است.

بررسی آمار مربوط ذخیره سدهای استان نشان می‌دهد که وضعیت نسبت به سال گذشته که گلستان درگیر خشکسالی شدید بوده، بغرنج‌تر است. میزان ذخیره‌سازی آب در پشت سدهای استان تقریبا تا آخر بهمن ماه چیزی حدود 16 درصد درصد حجم سدهای استان است.

البته در برخی از حوضه‌های آبریز مانند قره سو که سد کوثر در آن وجود دارد، شاهد افزایش اندک هستیم اما در حوضه گرگانرود که اغلب سدهای بزرگ استان در این حوضه احداث شده، کاهش آبگیری سدها محسوس است.

حجم مخزن سد کوثر بالغ بر 6.75 میلیون مترمکعب است که در حال حاضر 1.89 میلیون مترمکعب آبگیری شده و معادل 28 درصد حجم آن آب دارد. در حوضه آبریز گرگانرود که 8 سد استان در آن واقع شده اوضاع اما خوب نیست. در این حوضه آبریز سدهای شهید ایمری و شهید قربانی خشک شده‌اند و آبی ندارند. ضمن اینکه سد وشمگیر نیز تنها دو دهم درصد آن آبگیری شده است. 

براساس گزارش خبرگزاری تسنیم در حال حاضر 26.7 درصد حجم سد شهید چمران آبگیری شده است در حالیکه در مدت مشابه سال گذشته حدود 43.3 درصد ذخیره سازی آب پشت این سد انجام شده بود. ورودی آب به سد بوستان نیز با کاهشی شدید از 17.86 میلیون مترمکعب به 13.21 میلیون مترمکعب رسید؛ به عبارتی دیگر حجم ذخیره سازی آب در سد بوستان از 57.6 درصد در سال گذشته به 42.6 درصد در سالجاری رسید.

شرایط در سد گلستان البته پیچیده‌تر و سخت‌تر است؛ این سد سال گذشته در این بازه زمانی، 52 درصد ذخیره آبی داشت اما اکنون تنها 14.9 درصد ظرفیت آن بگیری شده است. سد وشمگیر به عنوان یکی از سدهای مهم استان که نیازمند علاج بخشی است و عمر مفید آن سال‌هاست به پایان رسیده اما به دلیل اهمیت فوق العاده آن در جهت تأمین آب کشاورزی و کنترل سیلاب در برنامه علاج بخشی قرار دارد، حجم ذخیره آن از 10.3 درصد در پایان بهمن ماه سال گذشته به 2 دهم درصد در سالجاری رسیده و فاصله کمی به خشکی کامل دارد.

سد نگارستان از جمله معدود سدهای استان است که از بارش‌های سال آبی جاری بهره‌مند شده و ذخیره آبی آن از 24 درصد به 42.8 درصد افزایش یافته است. سد شهید دستغیب نیز در حوضه گرگانرود 33.3 درصد آبگیری شده است.

در حوضه آبریز اترک با سدهای کرند، دانشمند، اینچه برون، آلماگل و آلاگل نیز شاهد کاهش ذخیره آبی هستیم. سد کرند همچنان خشک و خالی است. ذخیره آبی سد دانشمند از 15.6 درصد سال گذشته به 1.3 درصد حجم کل این سد رسیده است. ذخیره آبی سد اینچه برون نیز کاهشی است و 11.8 درصد حجم ذخیره سازی اکنون به 2.4 درصد کاهش یافته است. تالاب سد آلماگل نیز که سال قبل در این روزها 40 درصد ظرفیت آن آبگیری شده بود حالا با کاهشی 10 درصدی 30 درصد آب دارد اما تالاب سد آلاگل با مقداری افزایش از 1.8 درصد ذخیره آبی به 7.3 درصد رسیده است.

ظرفیت 14 سد مخزنی استان حدود 244.25 میلیون مترمکعب است که سال گذشته در انتهای بهمن ماه چیزی حدود 58.23 میلیون مترمکعب آب ذخیره داشتند که معادل 23.8 درصد حجم این سدها بود اما اکنون آب ذخیره در پشت این سدها با کاهشی محسوس به 39.42 میلیون کمترمکعب و معادل 16.1 درصد حجم این مخازن رسیده است.

انتهای پیام/


https://gorganema.ir