08 اردیبهشت 1404
8

با وجود خشکسالی‌های اخیر و محدودیت در منابع آبی زیرزمینی، کاهش شدید آورد رودخانه‌ها و ذخیره‌سازی اندک آب در سدهای استان، کشاورزی در این استان با چالش‌های زیادی رو به روست و با توجه به نیاز آبی شدید شالی، کشت این محصول به جز اراضی نسق ممنوع است.

کشت شالی به جز اراضی نسق ممنوع!/خشکه‌کاری در دستور کار
به گزارش خبرگزاری گرگان ما
- اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، وضعیت منابع آبی استان خوب نیست و بسیاری از متولیان امر نسبت به تابستانی سخت برای کشاورزان و مردم استان خبر می‌دهند. در کنار محدودیتی که در منابع آب شرب وجود دارد در بخش کشاورزی به عنوان بزرگترین بهره بردار آب در استان گلستان نیز وضعیت چندان خوب نیست.

وجود بیش از 16 هزار حلقه چاه مجاز و به همان اندازه چاه غیرمجاز در بخش کشاورزی در کنار خالی بودن بیش از 70 درصدی مخازن سدهای استان، خشکی رودخانه‌های فصلی و همچنین کاهش شدید آورد رودخانه‌ها روزهای سختی را برای بخش کشاورزی استان در انتظار خواهد بود.

در چنین شرایطی کشاورزی به مصرف بیش از 80 درصدی آب در استان گلستان باید بیش از هر بخش دیگری خود را با شرایط کم آبی سازگار کند و یکی از مهم‌ترین اقدامات در این زمینه می‌توان اجرای سند الگوی کشت باشد. سندی که هرچند مسئولان مربوطه مدعی هستند براساس داده‌ها و بررسی‌های علمی و کارشناسی تدوین شده اما عملیاتی شدن آن ضمانت اجرایی قابل اعتنایی ندارد ضمن آنکه خیلی از کارشناسان و کشاورزان معتقدند که الگوی کشت با دستور اجرایی نخواهد شد بلکه وابسته به معیشت مردم است.

این ماجرا را در کشت برخی از محصولات در استان به خوبی می‌بینیم، اینکه در استان کم آبی مانند گلستان کشت شالی در برخی از سال‌ها بیش از 50 هزار هکتار هم می‌رسد، نمونه عینی عملیاتی نبودن سند الگوی کشت است در حالی که طبق این سند کشت شالی تنها در اراضی نسق استان مجاز است.

حالا با شرایط سختی کم آبی امسال در استان که چاه‌های کشاورزی هر روز پایین تر می‌افتد و عمق چاه‌ها به علت کف شکنی افزایش می‌یابد باید دید در فصل کاشت این محصول آیا متولیان این امر و البته خود بهره برداران، توجهی به وضعیت منابع آبی استان خواهند داشت.

ابراهیم هزار جریبی در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در گرگان اظهار کرد: با توجه به کمبود منابع آبی در استان و کاهش حجم چاه‌های زیرزمینی در سال‌های گذشته کشت شالی به جز اراضی نسق در استان ممنوع و صرفا به خشکه‌کاری توصیه شده است از این رو به کشاورزانی که تمایل به کشت شالی دارند، به آنان روش خشکه‌کاری را توصیه می‌کنیم. 

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان گلستان با بیان اینکه در خشکه کاری شالی هزینه‌های تولید کاهش پیدا می‌کند، افزود: در این روش بذر کمتر استفاده می‌شود به عنوان مثال برای کشت شالی به روش غرقابی در یک هکتار 200 کیلو بذر نیاز است در حالی که در روش خشکه کاری این رقم 160 کیلوگرم استفاده می‌شود هچنین هزینه کارگر در روش خشکه کاری به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد اما در غرقابی به حدود 40 کارگر برای نشا شالی نیاز است.

وی با بیان اینکه مصرف آب در خشکه کاری نیز به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت، افزود: میانگین مصرف آب در خشکه کاری هشت هزار مترمکعب است اما در غرقابی میزان آب مصرفی به 13 هزار متر مکعب در هر هکتار می‌رسد ضمن اینکه در کشت غرقابی به جز مصرف آب آسیب به خاک را در پادلینگ خواهیم داشت. 

هزارجریبی با بیان اینکه پادلینگ خاک بیشترین هزینه روی دست کشاورز می‌گذارد، گفت: پادلینگ یکی از روش‌های معمول آماده سازی بستر برای نشاکاری برنج در اراضی شالیزاری است بر رشد برنج مؤثر است اما آسیب زیادی بر خاک می‌گذارد تا جاییکه عملکرد محصولات بعد از شالی را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

وی تولید کم محصول را یکی از نقاط ضعف روش خشکه کاری برشمرد و افزود: از اردیبهشت تا اواخر خرداد زمان خشکه کاری شالی است از این رو در تلاش هستیم تا با تغذیه مناسب گیاه و استفاده از بذر مناسب حجم تولید در این روش افزایش یابد که در این میان استفاده از ارقام زودرس سیار توصیه می‌شود.

رئیس جهاد کشاورزی گلستان معتقد است تا زمانیکه هزینه آب مصرفی در کشاورزی به قیمت واقعی محاسبه نشود، خشکه کاری در استان رونق نخواهد گرفت. چراکه در حال حاضر کشاورز بهایی بابت آب مصرفی در شالی نمی‌پردازد و متوجه این هزینه های پنهانی که به دولت تحمیل می‌کند‌، نیست.

وی با بیان اینکه در حال حاضر در استان 310 هکتار شالی به روش خشکه کاری توسط کشاورزان پیشرو استان کشت می‌شود، گفت: آبیاری محصول نیز با سیستم آبیاری نوین انجام می‌شود که بازدهی خوبی برای آنها داشته و امیدواریم در سال‌های آینده این میزان کشت خشکه کاری در استان افزایش یابد.

انتهای پیام/


https://gorganema.ir