با وجود تولید آرد باکیفیت در گلستان، سالهاست که مردم این استان از پخت نان بیکیفیت با ماندگاری پائین ناراضی هستند اما ظاهرا زور مدیران به نانوایان نمیرسد که بهرغم تذکرات مکرر هنوز هم نان بیکیفیت در اغلب خبازیها عرضه میشود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، استان گلستان یکی از قطبهای مهم کشاورزی کشور است که از نظر کمیت و میزان تولید گندم، رتبه دوم ایران را دارد، این در حالی است که مساحت آن بسیار کمتر از استانهای دارای ظرفیت کشاورزی همچون فارس و خوزستان است.
علاوه بر این به تشخیص بسیاری از کارشناسان در بحث کیفیت مقام اول کشور را دارد زیرا گلوتن موجود در گندم این استان بیشتر از سایر نقاط است با اینحال نان بیکیفیت در بسیاری از نانواییهای استان پخت میشود که این موضوع موجب نارضایتی مردم شده است.
هدی جوانمرد یکی از شهروندان گرگانی است که در این باره میگوید: نانی که از نانوایی تهیه میکنیم کیفیت پایینی دارد و مقدار زیادی از آن قابل استفاد نیست و دور ریخته میشود و از آنجاییکه ضایعات نان زیاد است مجبور به تهیه نان بیش از نیاز مصرفی هستیم که این امر علاوه بر هدررفت منابع غذایی کشور باعث شلوغی صفها و ضرر اقتصادی به خانوادهها میشود.
او معتقد است: نانی که از نانواییها تهیه میشود فقط به صورت گرم و تازه قابل مصرف است و ماندگاری بسیار کمی دارد، به طوری که بعد از چند ساعت اصلاً قبل استفاده نیست درحالیکه نان آزاد به این بیکیفیتی تولید نمیشود.
صرفه اقتصادی عامل بیکیفیتی نان
حمید مقیمی رئیس اتحادیه خبازان گرگان قیمت پایین نان دولتی و نداشتن صرفه اقتصادی را مهمترین عامل بیکیفیتی نان میداند و میگوید: نانواها انگیزه کافی برای خوب کار کردن ندارند، زیرا در ازای کار سختی که انجام میدهند درآمد ناچیزی عایدشان میشود.
وی ادامه میدهد: حتی اگر آرد رایگان در اختیار نانواییهای دولتی قرار داده شود باتوجه به هزینههای جاری نظیر دستمزد کارگر، قیمت خمیرمایه، حاملهای انرژی و اجاره ملک باز هم تولید آرد هزار تومانی صرفه اقتصادی ندارد. به نظر میرسد اگر نان با قیمت واقعی عرضه شود، همه نانواها با پخت نان مرغوبتر با هم رقابت میکنند.
مقیمی اضافه میکند: قیمت خمیرمایه که اصلیترین عامل برای ورآمدن نان است از 300 هزار تومان به بیش یک میلیون و 400 هزارتومان افزایش پیدا کرده و خمیرمایه دولتی نیز به میزان بسیار کم و قطره چکانی میان نانواییها توزیع میشود بنابراین نانواها نمیتوانند از خمیرمایه کافی برای تهیه نان استفاده کرده و کیفیت نان کاهش مییابد.
اگرچه رئیس اتحادیه خبازان گرگان علت کیفیت پائین نان را در عدم صرفه اقتصادی و هزینههای بالای نانوایی میداند اما به اعتقاد مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان فقدان مهارت خبازان عامل عرضه نان بیکیفیت است.
نانوایان مهارت ندارند!
روحالله مهری مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان در این رابطه میگوید: ریشه مشکل کیفیت پایین نان در مهارت نانوایان است چراکه آرد یکسان از یک کارخانه به نانواییها ارسال میشود، اما تفاوت کیفیت نان نشاندهنده نقش کلیدی مهارت نانوا در پخت است.
وی با بیان اینکه حدود 70 تا 80 درصد نانوایان عملکرد قابل قبولی دارند، میافزاید: با بهبود مهارت نانوایان و اصلاح نظام یارانه کیفیت نان ارتقا یافته و نانی باکیفیت به مردم عرضه خواهد شد.
مهری با بیان اینکه در برنامه هفتم توسعه، یارانه آرد نانواییهای آزاد و صنف و صنعت حذف خواهد شد، میافزاید: در آن زمان یارانه نان مستقیم به مصرفکننده پرداخت شود تا مردم بتوانند آزادانه از نانوایی دلخواه خرید کنند یا حتی آن را صرف خرید کالاهای دیگر مانند برنج کنند.
به گفته مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان، یک خانواده سه نفره ماهانه حدود هشت میلیون ریال برای نان هزینه میکند و پرداخت مستقیم یارانه میتواند قدرت انتخاب مردم را افزایش دهد.
با توجه به اینکه افزایش کیفیت نان به کاهش تولید و رفع نیاز مردم کمک خواهد کرد مسئولان استانی ارتقا کیفیت نان را بر کمیت نان ارجح میدانند چراکه گذشته از مدیریت هدررفت آرد و نان باعث ارائه محصولی با کیفیت و دارای مواد مغذی لازم میشود.
کیفیت نان بر کمیت نان ارجحیت دارد
مجتبی رئیسی، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی گلستان با تأکید بر اینکه کیفیت نان بر کمیت نان ارجحیت دارد، میگوید: ما باید کیفیت نان را افزایش دهیم تا مانع از هدررفت و اسراف نان در کشور شویم.
وی در خصوص نظارت بر آرد نانواییها و تأثیر آن بر سلامتی مردم میافزاید: سالهای گذشته، کمبود آهن یک معضل جدی در کشور بود، اما وزارت بهداشت با اجرای طرح غنیسازی آرد با آهن و اسید فولیک، این مشکل را به طور چشمگیری کاهش داده است. اکنون، ما نظارت جدی روی این مسئله داریم و امیدواریم کیفیت نان مصرفی مردم بهبود یابد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، موضوع کیفیت پائین نان در استان سبقهای طولانی دارد چراکه در گذشته بارها مسئولان استانی از جمله استانداران وقت به آن اشاره و بر بهبود این وضعیت تاکید کردند که آنچه مشخص است اینکه این تذکرات تاکنون تاثیری نداشته است. اما با توجه به اهمیت ارزش غذایی نان و مصرف بالای آن در استان گلستان انتظار میرود مسئولان نسبت به تهیه و پخت نان این کالای اساسی و قوت غالب مردم توجه و نظارت بیشتری بر نانواییهای استان داشته باشند.
انتهای پیام/