11 دی 1401
156

واقعه ۱۲ دی سال ۵۷ گنبدکاووس و گالیکش با اینکه یکی از وقایع مهم تاریخ انقلاب اسلامی بوده اما متاسفانه تاکنون بدرستی برای جوانان تبیین نشده است.

آنچه در واقعه ۱۲ دی گنبدکاووس و گالیکش گذشت/ روایت شاهدان و مجروحان!

خبرگزاری فارس - استان گلستان، فاطمه عبدی: واقعه ۱۲ دی سال ۵۷ شهر گالیکش و گنبدکاووس یکی از رویدادهای ناشناخته تاریخ انقلاب اسلامی بوده و با اینکه در این روز ظرف ۱۰ دقیقه بیش از ۳۰ نفر از مردم عزیز گالیکش، گنبدکاووس و مینودشت توسط رژیم سفاک پهلوی در این شهر کوچک که در آن زمان روستا بوده شهید و مجروح شدند اما متاسفانه شرح این واقعه جز در چند منبع به صورت مختصر نیامده است.

مامورین سفاک رژیم پهلوی منزل بنده را به تیر بستند

یکی از مجروحان واقعه ۱۲ دی سال ۵۷ از شهرستان گالیکش در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: در آن زمان خبر رسید که اشرار و اجیر شدگان رژیم پهلوی در محل پمپ بنزین کنونی راه را بر خودروها بسته و رانندگان را بیرون اورده و انها را وادار می کنند که شعار جاوید شاه سر بدهند و به امام خمینی(ره) توهین و جسارت کنند.

قنبر خسروی اظهار کرد: رانندگانی که به حرف انها گوش نمیکردند با چوب و چماق کتک خورده و شیشه خودروهایشان شکسته می شد.در ان زمان مردم و بسیاری از جوانان گالیکش از شهر محافظت کرده و اجازه نمی دادند این اشرار به داخل شهر حمله کنند.

وی تصریح کرد: بعدازظهر ۱۲ دی بود که دوباره خبر رسید اجیرشدگان رژیم پهلوی قصد حمله به شهر را دارند تا این خبر را شنیدم دوان دوان خودم را به مردم رسانده و به سمت پمپ بنزین کنونی حرکت کردیم.

مجروح واقعه ۱۲ دی شهر گالیکش خاطرنشان کرد:‌مامورین پاسگاه ژاندارمری تا مردم را دیدند به سمت انها تیراندازی کردند و بنده هم از ناحیه پای راست مجروح شدم. در آن زمان بنده بعنوان یکی از انقلابیون فعال شهر گالیکش بودم و مامورین در تعقیب و دستگیری من بودند که به کمک یکی از شهروندان گالیکشی به نام زکریا خسروی از دست مامورین نجات پیدا کردم.

مامورین که نتوانستند من را دستگیر کنند منزلم را به تیر بسته و تمام شیشه ها را شکستند.

 

 

جوانان باغیرت گنبدی ظرف چند دقیقه برای کمک به مردم گالیکش آماده شدند

یکی دیگر از انقلابیون واقعه ۱۲ دی سال ۵۷ گفت: بعدازظهر ۱۲ دی از گالیکش خبر رسید که عده ای از چماق به دستان طرفدار رژیم پهلوی که عده ای از مردم روستاهای اطراف با وعده و وعید پاسگاه ژاندارمری گالیکش و ساواک گنبدکاووس برای حمله به مردم انقلابی گالیکش اجیر شده بودند باردیگر قصد حمله به مردم گالیکش داشته و قرار است به اموال انها اسیب بزنند‌.

علی هزاری اظهار کرد: جوانان انقلابی گنبدکاووس این موضوع را به یکدیگر اطلاع رسانی کرده و ظرف مدت چند دقیقه تعداد زیادی از جوانان گنبدی در سه راه ترک آباد (یکی از محلات معروف گنبدکاووس) جمع شده و توسط خاور، مینی بوس و موتورسیکلت و خودروهای شخصی به سمت گالیکش حرکت کردند.

وی تصریح کرد: در ان زمان در خیابان فارسیان کنونی شهر گالیکش پیاده شده و به سمت پمپ بنزین حرکت کردیم تا قوت قلبی برای مردم گالیکش بوده و از انها حمایت و دفاع کنیم.بعد از اینکه درگیری ها خاتمه یافت به داخل شهر امده و با مردم خداحافظی کردیم و به سمت گنبدکاووس حرکت کردیم که در مقابل پاسگاه ژاندارمری، مامورین راه را بسته و به سمت ما تیراندازی کردند.

 

 

فرمانده پاسگاه، رئیس حوزه علمیه گنبدکاووس را به داخل جوی آب انداخت

مجروح گنبدی واقعه ۱۲ دی سال ۵۷ شهر گالیکش گفت: در حال خروج از شهر گالیکش بودیم که در مقابل پاسگاه ژاندارمری خودروهای ما را متوقف کرده و مرحوم حجت الاسلام ابراهیمی رئیس حوزه علمیه وقت را از خودرو شخصی خود بیرون اورده و فرمانده پاسگاه سیلی محکمی به او زد و بعد از انداختن عمامه وی، این مرحوم را به داخل جوی اب پرت کرد. وقتی ما این صحنه را دیدیم از خودروها پیاده شدیم تا وی را کمک کنیم که سربازان به طرف ما تیراندازی کردند.

علی اصغر عباسی اظهار کرد: در این حادثه هفت نفر بنام های نریمان نظری، صفرعلی گلستانی، سیاوش ناصری، محمود پیری، بشیر مهدی زاده، عباس فرقانی از گنبدکاووس و علیرضا قزلسفلو از مینودشت به شهادت رسیده و بیش از ۳۵ نفر مجروح شدند.

وی تصریح کرد: در ان زمان بنده هم مورد اصابت گلوله قرار گرفته و بیهوش شدم و همراهان فکر کردند من هم شهید شدم که به همراه پیکر شهدا، بنده را هم پشت خاور به بیمارستان شهدای ۱۲ دی فعلی منتقل می کنند و در بیمارستان متوجه می شوند که من زنده هستم.

 

 

گالیکش نخستین آبادی در گلستان است که اندیشه های انقلابی در آن فعالیت داشتند

رهبر معظم انقلاب در سال ۵۸ در نامه ای به یکی از مسئولان وقت درباره شهر گالیکش می‌گوید: گالیکش در منطقه از نخستین آبادی ها بوده که به اندیشه های انقلابی، حاملان و پیام اوران ان امکان فعالیت داد و از انجا بود که در سالهای ۵۲ و بعد از ان توانستیم جهت، راه و پیام خود را در آزادشهر، رامیان و گنبدکاووس مطرح کرده و تدریجا سراسر منطقه تا قسمت های غربی و شمالی را پوشش دهیم.امتیاز گالیکش داشتن شخصیت هایی چون سید محمدباقر موسوی( مرحوم موسوی سالها امام جمعه گالیکش بودند) را داشت و وی در آغاز تنها روحانی بود که ما و افکار انقلابی را پذیرفت و از زحمات آن واهمه نکرد.
مردم گالیکش در صدور انقلاب اسلامی در منطقه پیشرو بودند

امام جمعه سابق گالیکش در خصوص واقعه ۱۲ دی سال ۵۷ در سخنان خود در زمان حیاتش گفت: مردم گالیکش در صدور انقلاب اسلامی و پیشبرد منویات امام خمینی(ره) پیشرو بوده و عمال رژیم پهلوی مدت ها قبل از واقعه ۱۲ دی سال ۵۷ تصمیم گرفتند افراد انقلابی که باعث تحریکات مردم در منطقه می شوند را دستگیر کنند.

مرحوم حجت الاسلام سید محمدباقر موسوی اظهار کرد: تا مدتها ماموران رژیم پهلوی نتوانستند این تحرکات و حرکت های انقلابی مردم را سرکوب کنند و نقشه خود را در ۱۲ دی سال ۵۷ عملی کردند.اما این حرکت آنها باعث جوش و خروش مردم انقلابی گالیکش و گسترش مبارزات در منطقه و در اخر پیروزی انقلاب اسلامی شد.

 

 

کتاب «قیام ۱۲ دی گنبدکاووس و گالیکش در سال ۵۷» منتشر شد

تاریخ نویس گلستانی نیز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: کتاب قیام ۱۲ دی گنبدکاووس و گالیکش در سال ۵۷ با حمایت سازمان تبلیغات اسلامی در هزار نسخه منتشر شد.

غلامرضا خارکوهی اظهار کرد: این کتاب در ۲۵۰ صفحه، ۲ بخش و ۹ فصل تدوین شده و نخستین کتاب مستقلی است که به طور مستند و تحلیلی به تاریخ مبارزات مردم گنبدکاووس و گالیکش بر علیه رژیم پهلوی به ویژه به تشریح قیام مردم مسلمان منطقه در روز ۱۲ دی ۵۷ می پردازد‌.

وی تصریح کرد: یکسال وقت گذاشتم تا این کتاب را به صورت علمی اما روان و مستند از خاطرات شفاهی شاهدان عینی نگارش کردم.

تاریخ نویس گلستانی خاطرنشان کرد: در این کتاب اسناد و تصاویر تاریخی دوران انقلاب در گنبدکاووس و گالیکش آورده شده و مطالب با استفاده از مطالعات پیمایشی و اسنادها مورد تجزیه و تحلیل تاریخی قرار گرفته است.

به گزارش فارس، حماسه ۱۲ دی سال ۵۷ در منطقه گالیکش و گنبدکاووس یکی از حماسه های بی نظیر مردمی در جریان مبارزات انقلابی ملت شریف ایران اسلامی است‌.در این حماسه مردم گنبدکاووس به ویژه جوانان غیرتمند نشان دادند که با گذشت و فداکاری خود از همنوعان خود دفاع می کنند.

واقعه ۱۲ دی گالیکش در ۱۶ بهمن ماه سال ۹۱ به همت فرماندار وقت رحمان صباغیان به عنوان رخداد ملی به ثبت رسیده و طی مراسمی از آن رونمایی شد. از هفت شهید این حادثه ۶ شهید در امامزاده یحیی بن زید(ع) تدفین شده و تنها شهید علیرضا قزلسفلو از مینودشت در روستای القجر به خاک سپرده شده است.

پایان پیام/۸۳۰۲۱


https://gorganema.ir